Nyinflyttad hibiskus

Anna-Klara Hagberg

Hej! Jag har just flyttat en stor dubbelblommig hibiskus (i kruka) och har några frågor om omplantering och beskärning. Blomman är gammal, åtminstone 30 +, och verkar vara i behov av en större kruka. Om möjligt skulle jag också beskära den, nu är blomman ca 150 cm i diameter...
Är det omplantering i vår som gäller? Och är det farligt att beskära kraftigt i och med att blomman är nyinflyttad? Tack på förhand!

Odla Svarar: 

Både omplantering och beskärning bör göras på våren, men om den står i en hopplös liten kruka, kan du ta en större kruka, ta lite ny jord på botten, lyfta in hela krukklumpen från den gamla krukan och ösa jord runt klumpen på sidorna. Försök att inte skaka växten alltför mycket när du gör detta, den kan då tappa både blad och ev. knoppar. 

Placera den svalt och ljust, tilläggsljus i form av lysrörslampa med dagsljusrör ovanför vore bra. Vattna något mindre under vintern. 

Om du måste, kan du förstås ta bort några för långa grenar, men gör en kraftigare beskärning först på våren. Använd det bortklippta till sticklingar sedan.

Sylvia