Nerklippta pioner

Anna

Hej

Har ingen att fråga, hoppas ni kan hjälpa mig!

Jag har flyttat till ett hus i Skåne där några örtartade pioner fanns sedan tidigare. För några veckor sedan bad jag min tonåriga kille att klippa ner de torra blommorna på pionerna för att de har blommat färdigt. Vad han gjorde var att klippa ner hela buskar! Man gjorde så på våren så han trodde att det var det jag ville.

Frågan är: Kommer de att överleva? Behövde de bladverket för "fotosyntes" eller sånt? Finns det något jag kan göra nu för att hjälpa dem att klara sig?

Försöker nu att dölja stumparna med något, det ser förskräckligt ut, stora hål i perennlandet och precis framför dörren. Får jag täcka med täckbark? Får jag ha en sådan duk som man lägger för att förhindra ogräs att växa? Får jag ställa en lättare kruka men något ovanpå för dekoration? Funderar på en liten kruka med smultron för dottern.

Stort tack för svaret!

Med vänliga hälsningar, Anna

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan bara råda dig att göra ingenting, förutom att vattna pionplantan, förstås. Har han redan klippt ner pionen så låt den nu vara som den är och hoppas på att det kommer nya blad under sommaren som försörjer plantan med näring.

Lägg inte på någonting, då kanske pionen inte vill växa alls sedan. Du kanske kan placera en kruka med en yvig växt framför men inte på plantan.

Med vänlig hälsning Sylvia