Nedklippt liguster

Jan Carlsson

Hej.

I våras, slutet februari, klippte jag ner en ligusterhäck till ca 15-20.

Nu har nya skott kommit lite olika på buskarna. På vissa har det kommit nya skott från backen, på andra ca 5 cm upp och slutligen när toppen.

  1. Vad ska jag göra med de gamla "stubbarna" på de skott som kommer från backen eller 5 cm upp? Ta av dem i närheten av skottet eller låta de 15-20 cm långa stubbarna vara kvar?

  2. Enligt er ska man klippa en häck så att den max vuxit ca 15 cm på ett år. I mitt fall är skotten så individuella så jag kan ta mig tid att klippa dem var för sig på många buskar. Ska jag då klippa alla skott ca 15 cm över den gamla klippning, d.v.s. över stubbarna. Nu är ju en del skott kanske 30 cm och då blir de ju inte klippta alls om de kommer från backen. Eller ska jag klippa varje skott så att de max vuxit 15 cm.

  3. Tänkte gräva ner lövspill och mull och mer jord nu till vintern och sen gödsla i vår. Kan det vara nått?

MVH Jan

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan bli så här ojämnt om man klipper ner en gammal häck. Ofta hjälper det om man lägger mulljord över stubbarna så att de stimuleras att komma med flera skott.

  1. Låt stubbarna vara med täck dem gärna lite med mulljord på våren.

  2. 15-20 cm brukar jag säga när det gäller liguster. Om du har tid att klippa var för sig, så varför inte, men annars kan du klippa häcken så att totalhöjden blir så där 30 cm nu på våren.

  3. Ja, utmärkt idé. Gödsla alltså till våren, inte nu, lövspill kan du däremot gräva ner nu.

Med vänlig hälsning Sylvia