När ta ner kräftangripet äppelträd?

Gunilla

Hej

Hoppas på hjälp med tidpunkt för att ta bort ett fruktträd med kräfta.

Vårt äppelträd är ett relativt ungt, kanske 25-30 år gammalt, 'Signe Tillisch' som både har stora hål i stammen och knölar på stammarna. Senaste sommaren så tillkom någon typ av död ved på de nya skotten. De liksom dog utifrån. Trädet såg sjukt och risigt ut. Eftersom det sällan blir mer än ett tiotal äpplen som inte har skorv, mask, monilia och annat trist så har vi bestämt att ta bort trädet.

När är bästa tiden för att ta ner ett fruktträd/äppelträd som har kräfta? En del säger torrt och andra säger kallt. Vad gäller?

Tacksam för råd!

Mvh Gunilla

Odla Svarar: 

Hej

Att det finns många råd kring vilken tidpunkt som är bäst som cirkulerar beror på att folk gör på olika sätt.

Visst kan du ta ner äppelträdet när det är torrt och varmt för då är det ofta vindstilla så att sporéerna flyger omkring mindre. Värmen är dock inte den viktigaste orsaken, utan det är stiltjen. Du kan alltså ta ner äppelträdet nu om du vill, bara det inte blåser eller är fuktigt. Se till att det flyger omkring så lite kvistar som möjligt medan du arbetar. Forsla bort eller elda upp allt direkt. Städa upp i omgivningen, så att det inte ligger nedfallna blad eller äpplen på marken. Gör rent alla verktyg noga efteråt!

Eftersom jorden säkert är hård och tjälad nu, får du sedan vänta till våren tills du ger dig på äppelträdets rötter och gräver upp dessa. Akta återigen så att det inte flyger omkring några flisor när du jobbar med stubben. Gör sedan rent verktyget noga efteråt!

Med vänlig hälsning Sylvia