När klippa ned fikonplanta?

Tord

Hej

Jag har en fikonplanta som jag köpte för tre år sedan. På vintern har jag den i ett svalt rum med växtbelysning. Då har jag också fått fikon på den. Gångna vinter tappade den bladen nedtill men fortsatte att vara grön i toppen. Under sommaren har den stått ute på terrassen. Den har två kala stammar, c:a en meter höga med c:a två dm med blad i toppen.

Kan jag klippa ned den nu när jag skall ta in den för vintern eller skall jag vänta till våren? När jag klipper ned den kommer den inte att ha några blad kvar.

Vänliga hälsningar Tord

Odla Svarar: 

Hej

Man beskär fikon när den är i vila, annars kan den blöda, så alltså någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott på fikonplantan kan man toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill man ha sin fikonplanta i trädform, som kanske är enklast för dig, så toppar man fikonplantan efter att den har nått den höjd man vill den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer ju nya skott hela tiden, dessa toppar man så man får en fin krona på fikonplantan. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill man hellre ha fikonplantan i buskform toppar man den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar man sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

Med vänlig hälsning Sylvia