När börja fördriva begonior?

Britta

Hej

Har begoniaknölar och kallaknölar som jag har fördrivit inne i en glasveranda tidigare år. Har tyckt att de blivit mycket höga och spinkiga. Främst begoniorna. Har trott att jag börjat för tidigt. Har i år inte ännu lagt dem i jord och kruka.

Skulle i år vilja ha igång dem då vi på gården har en fest 15 juni. Finns det någon möjlighet att få glädje av knölarna då? Hur få dem knubbiga och klara för att stå ute när frosten försvunnit?

Tacksam för svar.

/Britta

Odla Svarar: 

Hej

När du väl har planterat begoniaknölarna brukar det sedan gå ganska fort för begoniorna att komma upp och börja blomma, så om du planterar dem i slutet av mars så bör de ha hunnit en hel del på vägen och kanske blommar 15 juni. Plantera så att begoniaknölens ovansida är just precis under jorden, inte för djupt.

Ställ krukorna med begoniaknölarna riktigt ljust och inte för varmt, det är lagom med ca 18 grader, när groddarna har börjar synas ovan jord, för att de inte ska bli så långa och spinkiga. Det är ofta ljusbristen som får groddarna att dra i höjden. Vattna också försiktigt, de ska vara lätt fuktiga men inte blöta. Du kan toppa groddarna när de har fått några blad om du vill att de ska bli knubbiga. Det försenar lite blomningen men det blir fler grenar som kan blomma sedan.

Med vänlig hälsning Sylvia