Mycket havsnära, behöver hjälp!

Maria Harlin

Hej Sylvia! Vi har en underbar pärla till stuga precis vid Höga Kustens början. Läget är fantastiskt med 5 meter till vattenbrynet. Men ett så nära havsläge ger mkt blåst och efter att vinterns stormar tagit några av de granar som fångade upp vinden åt oss så har vi hamnat i ett rejält blåsväder...

Stugan ligger i en havsvik som är ganska stor och vid öppningen av viken är det raka vägen till Finland, således väldigt öppet. Just nu ligger stugan helt oskyddat och vi behöver hjälp med vad vi kan plantera i träd och häckväg som tål ständigt blåst, ganska stenig grund och som växer relativt snabbt?

Vi har pilhäck på ena siden men jag tycker den blir så gles nertill trots att vi klippt den rejält flera ggr. Kan man plantera bollpil som inte blir så höga att de skymmer solen? Och gärna tips på prydnasgräs som fixar blåsten, ska rama in en sandgrop istället för en traditionell sandlåda till barnen.

Tack Mvh Maria

Odla Svarar: 

Hej! Ser vackert ut!! Och en bra björk har ni ju redan, så jag hoppas den får stå kvar. Försök annars fixa lä, kanske med hjälp av ett glest plank på "kanterna" så att det inte stör utsikten och som kompletteras med buskar.

Visst kan du plantera bollpil och fontänpil men välj då en med låg stam i plantskolan och plantera den så att den inte växer i "solriktningen" när ni är på stugan.

Sandgropen kan du t.ex. rama in med gräs du naturligt hittar på havsstränder, så in sådana, men välj inte de med långa rötter som invaderar hela tomten. Annars kanske du kan använda bärbuskar till detta?

Jag har tidigare skrivit en artikel om havsnära lägen, kanske du hittar tips där, men ta hänsyn till zonen: vind- och salttåliga växter

Med vänlig hälsning Sylvia