Murgröna & odla inne

Pernilla

Hej Silvia

Två frågor till dig;

min murgröna tappar fler och fler blad utan att skicka några nya. den blir duschad 1-2 ggr i veckan, har fått ny fin jord, men fortsätter bli flintis. Vad vill han ha? Han står inomhus och inte i fönstret, men i ett rum där det finns ett fönster solen lyser i hela dagen.

Jag har varken uteplats eller balkong men vill odla ätbart. Har just nu krasse och basilika på gång, men det vore kul att avancera lite. Vilka ätbara växtligheter fungerar mer att odla inne, gärna större grejer, inte bara kryddor. Typ smultron, tomater? vadsomhelst! (utom lök, urs)

Tack på förhand!

Mvh Pernilla

Odla Svarar: 

Murgrönan gillar nog inte den torra inomhusluften, så det kan vara det. Kolla dock att det inte finns spinn på din murgröna, det är mikroskopiska spindeldjur. I så fall spruta med Provado Spray eller dylikt.

Chili går bra att odla på fönsterbrädan, men man får leka bi själv med en liten pensel om man inte kan släppa in bin/blomflugor. Det finns olika chilisorter från pytte till jätte, det är bara att välja.

Tomat går också bra, men välj då kruk- eller ampelsorter och du får även här leka bi själv.

Smultron kan du ju alltid pröva i en kruka, eller kanske hänga revande sorter i en ampel? Det finns även här speciella sorter för kruka.

Sallat kan du odla i kruka, välj då plocksallat och bredså i en bred skålformad kruka.

Om du vill odla sockerärter och rödbetor till sallad, d v s du tar blasten och använder den som salladsgrönsak, så går det också. Det finns förstås speciella sallatsorter även av dem.