Murgröna i Hälsingland?

Karin

Hej

Såg på ett tv program att det går att odla murgröna även i norra Sverige, men undrar vilken sort är det som jag skulle kunna sätta i södra Hälsingland?

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Det är lite av lotteri att sätta murgröna i Hälsingland. Murgröna anses vara härdig till zon 3-4 ungefär om man ordnar en varm, skyddad plats, men du kan i alla fall pröva - går det så går det! Hos dig kanske det rör sig om just zon 4 beroende på mikroklimatet.

Den vanliga murgrönan, Hedera helix, är härdig till zon 3(4), de storbladiga murgrönesorterna är något känsligare, till zon 2. Den murgrönan som du kan testa och är den härdigaste heter ’Woerner’. Den går att odla upp till zon 4. Den är en kraftigväxande sort, men ju mildare klimat, desto kraftigare blir plantorna vilken sort det än gäller.

Tänk dock på att helst inte låta murgrönan klättra på husets fasad då den kan lämna fula märken efter sugrötterna. Som marktäckare kanske den passar bättre i de högre regionerna, då kan den skyddas av snön under vintern.

Murgrönan trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord, men kan också växa i något torrare läge när den väl har etablerat sig.

Med vänlig hälsning Sylvia