Misslyckade palsternackor

Siv

För första gången i mitt liv odlade jag palsternackor i somras. De fick växa under fiberduk hela säsongen och såg ut att bli jättestora. Blasten var säkert 40-50 cm hög framåt höstkanten och jag såg fram emot att få skörda stora härliga palsternackor. Min besvikelse var stor när jag efter många månaders vattnande och gödslande drog upp ett gäng bleka råttsvansar! Bara några stycken fick godkänt i mina ögon.

Vad gjorde jag för fel? Jag sådde fröna väldigt glest för att slippa gallra. Jorden var ny, jättefin, fluffig och uppblandad med brunnen hästskit, kompost, Algomin och en och annan kanna urin. Var det för mycket eller för lite av något viktigt ämne?

/Yoldia

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om det var lite väl mycket av det goda till dina palsternackor. I synnerhet var det nog alldeles för mycket kväve - då blir blasten på palsternackor jättelik men roten blir liten.

I sommar kan du låta bli att alls gödsla landet med kvävegödsling eller gödsla det bara lätt med mycket välbrunnen stallgödsel med låg kvävehalt.

Du bör helst odla med växtföljd, så du kanske odlar palsternackor i år där det förra året växte näringskrävande växter som kål, sallat med flera bladgrönsaker. Läs mer om växtföljd här: Odla med växtföljd Att odla med växtföljd

Med vänlig hälsning Sylvia