Marktäckare vs mördarsniglar

Angelica Fasth

Hej! Vi har ett område på 4 x 7 meter där vi planterat träd och buskar i olika höjder. Tanken är att buskarna med tiden ska täcka området så att ingen det inte blir någon gräsmatta. I nuläget är hela om området bara täckt med jord, inget ogräs har hunnit komma upp. Bredvid det här området finns en liten miniskog på 6x12 m där mördarsniglarna rimligen stortrivs. Min ambition är att allteftersom förändra trädgården så att trivs allt sämre eller får svårt att ta sig fram.

Min fråga är nu hur jag bäst gör med de tomma ytorna mellan mina nya träd och buskar. Gör jag inget lär jag få drivor med ogräs men sätter jag dit en marktäckare bäddar jag fint för sniglarna under lång tid framöver. Finns det någon bra alternativ, kanske något riktigt lågt och tätt som motverkar ogräs och ändå inte bjuder in sniglarna? Gräs skulle väl funka men det blir besvärligt att klippa mellan alla buskar.

Tack på förhand för hjälpen! Angelica

Odla Svarar: 

Hej! Om du tittar på allmänna busk- och trädplanteringar, så brukar de lägga ner en rotmatta på den upparbetade matjorden. I mattan gör de sedan hål och planterar i hålen. Sedan täcker de det hela med antingen vackra sjösten, grus, täckbark eller liknande.

Eftersom dina ytor inte är så stora, kanske du kan först lägga en rotmatta mot ogräs och sedan använda det nya täckmaterialet kakaoflis, som ska ha mycket bra effekt mot sniglar. Läs mer här: kakaoflis

Med vänlig hälsning Sylvia