Mammutträd

Fabian Bothen

Hej!

Jag håller på att odla ett mammautträd. Det har växt i ca 3 månader och är ca 6 cm högt. Jag har trädet i en kruka tills jag vet att rotsystemet kommer att klara sig lite bättre sen tänkte jag plantera det utomhus.

Mina frågor är hur jag kan få mammautträdet att få tillgång till värme så den överlever vintern de första åren innan rotsystemet har hunnit bli tillräckligt stort för som jag har fattat det så klara trädet av kyla det är bara det att det är tillgång till vatten i flytande form som är problemet. Min andra fråga är hur länge jag skall plantera det utomhus?

MVH / Fabian

Odla Svarar: 

Du får nog vara beredd att hysa den frostritt några vintrar. Den behöver vara rejält större än så, den ska vara vedartad innan du planterar ut den. Du kan förvara den i vilket utrymme som helst, bara det "håller nollan" under vintern. Den tappar ju bladen så det behöver inte vara så ljust heller förrän till våren. Du får förstås vattna vintern igenom, men om den står ganska kallt, behöver man ju inte vattna så ofta, inte heller så mycket.

Mvh Sylvia!