Magnolia med ohyra?

Sune

Hej

Vår magnolia som är tre år har någon typ av ohyra i blomknopparna för andra året. Första året blommade den bra, men i fjol och i år blir blomknopparna bruna under täckbladen med märken efter någon slags insekt. Alla blomknoppar är angripna.

Tacksam för svar.

MVH Sune

Odla Svarar: 

Hej

Ser ni alltså märken efter insekter på magnolians knoppar? Utan att ha sett det kan jag bara gissa. Det skulle kunna vara spinnkvalster alternativt gallkvalster om du även ser galler på magnoliagrenarna. De är en typ av mycket små spindeldjur, endast 0,2 millimeter långa, de övervintrar inne i knoppar eller mellan knoppfjäll. De kan bekämpas med besprutning efter knoppsprickningen med något spinnkvalsterpreparat.

Annars är den vanligaste skadan på magnoliaknoppar tjälskador: på vårvintern kan det bli en värmeperiod i januari-februari och sedan blir det kallt igen i mars. Magnoliorna sätter igång i värmen och sedan blir det frost igen när magnolians knoppar är som ömtåligast, så det resulterar i att knopparna skadas och blomningen blir sämre eller uteblir helt. Stora temperaturskillnader på våren kan också orsaka barksprängning som får magnolian att blöda och skadas. Magnolian bör planteras så att den är skyddad mot vårvintersol.

Tänk också på att magnolior har mycket ömtåliga rötter som skadas lätt om du går runtomkring plantan eller gräver i närheten. Det tar många år för en magnolia att etablera sig och under den tiden bör du se till att den aldrig torkar ut och att rötterna inte oroas. De flesta magnolior vill ha mycket väldränerad och lätt sur jord.

Med vänlig hälsning Sylvia