Lyckobambu i bitar?

Karolina

Hejsan

Du har säkert fått denna fråga hundratals gånger, men jag hittar ingenstans på sidan..

Har alltså köpt en Dracaena, "Lyckobambu", ifrån Ikea idag och den har något som för mig ser ut som skott. Kan jag klippa skottet för att få ännu en ny pinne? Hur ska jag klippa den och hur ska jag sedan ta hand om de båda olika pinnarna?

Tack på förhand!

/Karolina

Odla Svarar: 

Hej

Jo, jag har fått frågor om "Lyckobambu" åtskilliga gånger. Det är alltså frågan om en dracena, den är inte alls släkt med den riktiga bambun.

Sådana här långa spjut med skott på toppen kan du dela på flera bitar om du vill. Du kan till exempel dela dem i två bitar, men låt bitarna vara i vatten som du byter då och då tills de får rötter. Klipp helst precis ovanför en sådan där not, det vill säga en förtjockning som du ser utmed hela pinnen med jämna mellanrum. När du klipper, ha reda på vad som är upp och vad som är ner, det är lätt att blanda ihop när det gäller den skottlösa biten!

När de har fått rötter kan du plantera dem i krukor en och en eller en hel skog tillsammans om du hellre vill. Det brukar komma skott på toppen även på de bitar som du delat, vanligen kommer skotten där uppe intill stället där du klippt.

Med vänlig hälsning Sylvia