Löss och larver på balkong

Matilda

Hej

Löss och larver har angripit nästan allt på min balkong.

Det började med att larver åt upp min gurkört, den slängde jag pga larverna. Men dom hade spritt sig. Sen kom det gula löss på min solros, försökte ta bort dom med handen, trodde jag lyckats. Men nu har min myntabuske också blivit angripen. Och min slingerkrasse är det jättemycket svarta löss på. Försöker ta bort angripna blad och spraya med nikotinvatten men inget hjälper.

Vad gör jag?

Tack på förhand.

Mvh Matilda

Odla Svarar: 

Hej

Duscha den angripna plantan ordentligt med vanligt vatten 1 gång/vecka från slangen. En del löss med flera ramlar av då och orkar inte klättra upp igen.

Pröva också med att spraya med såpsprit: gör en starkare variant 1 deciliter grönsåpa + 1 matsked T-sprit i 1 liter vatten. Men spraya inte i starkt solsken, det kan bli brännskador!

Om detta inte hjälper, spraya den angripna plantorna med något pyretrin-preparat. Det finns ekologiska preparat, till exempel Raptol Insekt-effekt, som är godkända för användning även på frukt och grönsaker. Skölj grönsakerna noga eller använd detta bara på plantor som ej bär frukt. Det verksamma ämnet i pyretriner kommer från krysantemumblommor.

Med vänlig hälsning Sylvia