Löjtnanshjärta?

Ulla-Britt Hellkvist

Hejsan! Hoppas att du har något bra råd till oss. Vi köpte några "knölar" vita löjtnanshjärtan från er förra sommaren som vi planterade i en stor kruka i trädgården. I höstas tog vi in hela krukan på vår inglasade uteplats (vi har ingen värme installerad där) där vi ställde den på en bit tjock frigolit samt täckte med fiberduk. För ca 3 veckor sedan vattnade jag för det såg så torrt ut och soliga dagar blir det uppåt 25 grader där inne om vi inte öppnar skjutdörrarna. När jag tittade under fiberduken för ca 1 v sedan så hade det börjat växa ordentligt och nu är växten ca ½ m hög plus full med blomknopp.

Hur gör vi nu för att bromsa denna växt? Blommar väl inte utomhus förrän i juni?

Kan vi sätta ut krukan i vindskyddat läge med flera lager fiberduk eller tror den då att det är höst och vissnar ner? Eller ska vi fortsätta ha den inomhus och njuta av blomningen för att sedan klippa ner den och chansa att den kommer en andra gång och då ute i trädgården? Inför nästa säsong kanske man ska ta upp knölarna för vinterförvaring och sätta ner dom i krukan först i april? Hoppas att du kan hjälpa oss.

Med vänlig hälsning Ulla-Britt&Christer

Odla Svarar: 

Hej!

Löjtnantshjärta är ju en perenn växt som ni kan plantera i rabatten i trädgården. Då kommer den upp på våren och blommar på försommaren precis som den ska.

Men eftersom det kan bli kalla nätter ännu, så föreslår jag att ni helt enkelt ställer ut krukan mot en skyddande vägg e.d. under dagtid när det är plusgrader och in i uterummet igen när kalla nätter hotar. När den står ute under dagarna så bromsas blomningen en aning, men blir ändå tidigare än den blivit om växten hade varit utplanterad i rabatten. Vattna som vanligt så den inte torkar ut.

Den kommer sedan i vanlig ordning att vissna ner efter blomningen någon gång under sommaren. Ni kan också plantera ut den i trädgården efter blomningen om ni vill. Det kanske blir en senare höstblomning om den hinner samla upp näring under sommaren, beror också på vilken sort det var ni köpte.

Med vänlig hälsning Sylvia