Ligusterhäck

Robert

Hej, Planterade barrotad vintergrön liguster april -13 med ca 20 cm avstånd mellan plantorna. Beskärde dessa ner till 20 cm första veckan i mars-14. Fyllde på med kogödsel när värmen kom i maj. Har sedan dess inte rört dom men sedan mitten av juli har häcken fullständigt skenat och flera grenar har skjutit i höjden. Målet är att få häcken till att förgrena sig så att den blir tät och fin i framtiden. Nu är det mitten av augusti och jag inser att jag inte kan vänta med att beskära grenarna som skjutit i höjden tills nästa vårvinter utan jag behöver göra det innan dess för att de inte ska knäckas. - Min fråga är när du rekommenderar att denna beskärning görs? Till vilken höjd rekommenderar du att de beskärs? 20 cm igen? Eller 30 cm och sedan ner till 20 igen nästa vårvinter? - Därtill behöver jag även fylla på med jord.... vilken jord rekommenderar du så här års? - Nästa år när häcken är 2 år, vid vilka tidpunkter ska den då beskäras? Tack för en riktigt bra sida! vh Robert

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan jämna till de långa spjuten till ca 40 cm ovan jord nu och på våren kan du ta ner dem till 30 cm om du vill. Man brukar släppa upp häcken mellan 15-20 cm per år. 

Använd barkmylla som inte innehåller mycket kväve om du behöver kompelttera nu. Men det vore bättre att vänta till våren och då använda en välgödslad plantjord.   

Sylvia