Ledset apelsinträd

Birgitta

Hjälp! Har läst alla inlägg här och gjort allt tror jag. Mitt apelsinträd som jag köpte för 2 år sedan står på vår inglasade veranda. Det är ljust, har extra belysning från Willab garden. Jag duschar den regelbundet och vattnar den ordentligt varje vecka. Näring har jag slutat med nu på vintern. Jag har satt i provado-pinnar i förebyggande syfte mot ohyra och sprayat en gång mot spinn, även det i förebyggande.

Har både en citron och en apelsin i rummet och citronen mår prima. Apelsinträdet tappar dock ca 8 blad per dygn och flera smågrenar har torkat och blivit bruna. De har jag klippt bort. Jag oroar mig dock då jag tror att hela trädet håller på att dö. På några blad ser det ut som gnagmärken men jag ser inga djur. Hjälp, vad kan det vara?

Mycket tacksam för svar.

/Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Du säger inte hur pass kallt det är på den inglasade verandan. Har det kanske varit minusgrader där? Citron är inte lika känslig som apelsin för några enstaka minusgrader, så om du haft minusgrader, kan apelsinträdet ha frusit.

Ta även en titt på jorden som ditt apelsinträd står i. Om du ser gnagmärken på apelsinträdet kan det tänkas vara djur i jorden, till exempel tvestjärtar som kommer upp på nätter och äter och gömmer sig i krukan under dagen. De kan gnaga även på rötterna. Läs mer här: tvestjärtar. Hittar du många kan du byta jord, annars ta bort dem du hittar.

Med vänlig hälsning Sylvia