Ledsen rhododendron

Hjördis

Hej Sylvia

Vad är det för fel på min Yakushimanum "Silberwolke" (rosa blommor)? Den har fått en mängd bruna blad och knopparna är mycket mindre än förra året. Jag köpte den för två år sedan och förra året blommade den ljuvligt. Är det bara torka som orsakat utseendet? I instruktionen står det att den inte tål att stå i ett mycket fuktigt område. Vårt bostadsområde är visserligen ett uttorkat sjöområde, sägs det, men som jag har fattat det så skulle det i stället vara en fördel. Min rhododendron står i norrläge, det är bara kvällssol som når dit. Jag har gödslat med speciell rhododendrongödsel och fyllt på med mer specialjord. Ska jag göra något mer nu och eller senare?

/Hjördis

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att det var den konstiga vintern som ställt till det. Först var det ju varmt länge så många buskar trodde det var vår. Sedan blev det en mycket kall period, på många ställen dessutom barfrost, så rötterna på din rhododendron kanske frös med vatten omkring sig.

Men din rhododendron ser inte alltför illa ut. Plocka bort de fula bladen och fortsätt vattna vid behov, så tror jag nog att den kommer igen.