Lavendel & Pepparmynta - överleva?

Joacim

Hejsan!! Jag har en fråga. Jag älskar att odla, och mycket av den glädjen försvann när jag flyttade till lägenhet. Det finns två saker jag alltid haft. Det är lavendel och peparmynta. Har köpt två fröpåsar där det står att både lavendel och pepparmynta kan odlas i kruka och bli flerårig. Har ni några tips om jorden, läge och hur jag ska sköta dem för att klara dem och få dem att övervintra? Jättetacksam för svar!

Mvh, Joacim Kempe

Odla Svarar: 

Hej!

Om du har balkong, är det inga problem att odla både lavendel och pepparmynta. Köp ganska stora krukor, bra U-jord eller annan jord lämpligt för balkongodling och färdiga plantor som just nu säljs överallt i Garden Centers.

Du kan förstås också så, men det tar ju tid innan det blir något och du hinner knappast njuta av dem i sommar. Men om du strör lite av fröna du köpt i samma kruka du har ett par plantor av växten i fråga, så får du ju fler plantor per kruka. 

Om du sedan ska övervintra dem så beror det på var du bor någonstans. I södra Sverige går det oftast bra att bara isolera krukorna luftigt med juteväv e.d. och övervintra på balkongen. I kallare zoner kan du ta in dem, kallt men precis frostfritt.

Med vänlig hälsning
Sylvia