Lavendel från frösådd - rangliga plantor

Kimh Kylling

Hej, I januari/februari så frösådde jag vit lavendel. De har stått på vår altan (varm) sedan dess. Idag så är en del av plantorna ca 10 cm långa och mycket, mycket rangliga. De klarar inte ens av att stå upp utan ligger ner. De ser dock ut att må bra, fast kanske lite veka...

Frågan är vad mitt nästa steg är nu. Ska jag toppa dem så att de blir lite mer stabila? Kan jag planentera ut dem nu i sommar eller kommer de att dö för mig då när hösten kommer? De är ju inte ett dugg vedartade. Jag kanske skulle vänta till nästa år? De står i en och en i småkrukor, fortfarande i såjord. Bör jag plantera om dem i planeringsjord eller kanske ge dem någon slags gödning?

Jag är verkligen rädd att jag ska göra något fel som tar kål på plantorna, jag längtar efter att kunna plantera ut dem i trädgården och få ett hav av vit lavendel :) så alla tips och råd är varmt välkomna. Tusen tack!

Odla Svarar: 

Du skulle för länge sedan bytt dem till en kraftigare jord, sandblandad blomjord. Det är därför de är tunna för att de inte får näring. Sedan de stått i den kraftigare jorden några veckor kan du börja gödsla med flytande växtnäring. Jag tror att det är bäst att ha kvar dem inne över vintern till nästa år. Men du kan ha den ute under sommaren, ta bara in innan kylan kommer. Tar du ut dem så gör det inte ännu utan när det är varmt, men inte i direkt solgass! Vänj dem långsamt att vara ute.

Mvh Sylvia!