Lämplig marktäckning?

Pia-Margherite

Jag har en trädgård med stora uppvuxna träd - bigarråer, plommon och andra lövträd. Ganska skuggigt och på hösten mycket löv och grenar. Jag har också två stora hundar som använder baksidan av trädgården. Sedan i höstas tar jag nytt nappatag med trädgården för att snygga till den.

Min fråga: vad kan vara lämpligt för att täcka jorden mellan träden?

Gräsmatta är det kanske för mycket skugga för. Funderat på grus, men det blir kanske svårt vid lövfällningen att hålla? Bark då?

Problemet är att jag helst skulle vilja ha gräs därför att jag tror att hundarna drar in mindre smuts i köket som är deras utgång till trädgården. Idag ligger i princip ett fint mjöldamm i köket, bl a beroende på att det används för stensättningen.

Vad kan vara lämpligast med tanke på slitage, renhållning i köket och i trädgården, hundlort, löv, grenar, bär?

/Pia-Margherite

Odla Svarar: 

Hej

I skugga fungerar gräs dåligt. Det finns en skuggvariant som heter just "Skugga". Är det djup skugga fungerar det tyvärr inte.

Det finns ett flertal marktäckande växter som går bra i skugga. Skuggröna, vintergröna, vissa nävor, plister, Waldsteinia och murgröna. Dessa kan Du med fördel använda. De tål lite slitage också.

Murgröna och Waldsteinia tillhör mina favoriter. Det finns även att köpa på rulle, liksom gräs, för snabb jordtäckning. Prata med Din närmsta plantskola eller gardencenter. De ger Dig pris och tar hem till Dig.

MVH Jankov