Krusbergsträd som tappar blad.

Lars-Åke Swensson

Hejsan! Vi hade ett jättefint krusbärsträd som gav stor skörd i år. Bären var helt ok. Men trädet hade börjat tappa blad. När vi kollade närmare fick vi se att det var mängder av bruna kådaliknande droppar på grenarna (enligt foto). Vad kan det vara (svamp?)? Vad göra? M.v.h. Lars-Åke Swensson

Odla Svarar: 

Hej!

Det ser ut att vara sköldlöss, Parthenolecanium corni. De kan uppträda i stora mängder, bladen blir då glansiga av honungsdagg eller t o m falla av. Vanligtvis är angreppen relativt harmlösa men starka angrepp kan förstås försvaga buskarna.

Det är honor vi ser här, hanar förekommer inte. Honornas sköldar är kraftigt välvda, 4-6 mm långa och glänsande rödbruna. De lägger ägg vid midsommartid och de unga larverna = nymferna sprider ut sig över hela busken. De övervintrar på grenarna och på våren fortsätter de att suga på grenarna och blir fullbildade, lägger ägg etc etc. 

Försök att borsta stam och grenar med en tandborste som du har doppad i såpsprit: Blanda 1 liter vatten + 1 dl såpa + 1 msk T-röd. Försök få bort alla sköldlöss. Bladen, särskilt på undersidan, kan duschas med såpvatten.

Tyvärr är det svårt att bli av med dessa, man får upprepa behandlingen en gång i veckan minst fem gånger.

Sylvia