Körsbär och azalea?

Rune

I vår ska jag plantera körsbär, 'Lettisk Låg', i en urna. Kan jag under buskträdet plantera Koreansk azalea? Tar azalean för mycket näring av körsbären och/eller fungerar det ej med jordsurheten? Denna azalea har ju även fina höstfärger!

Vad kan jag annars välja om jag önskar ha en tidigt vårblommande perenn under körsbäret och gärna med fina höstfärger?

/Rune

Odla Svarar: 

Hej

Urnan måste i så fall vara jättestor, både körsbäret och azalean behöver plats för sina rötter i ungefär samma djup, så det skulle säkert fungera bättre om du hade två urnor med varsin buske och sedan förse buskarna med varsin perenn. Urnorna kan du placera intill varandra för att bilda en grupp, de kan vara likadana men kanske lite större till körsbäret.

Om du önskar fin höstfärg även för perennen, så kika på olika, låga nävor. Till exempel blodnävan får en fantastisk "blodröd" höstfärg. Finns med olika blomfärger och blommar från försommaren till hösten med korta avbrott.

Det behöver förstås inte vara samma perenn till båda krukorna, men välj perenner som inte har alltför kraftiga rötter. Det ser du ju om du kikar på jordklumpen i plantskolan och tittar hur rötterna ser ut. Förslag:

Höstbräcka, Saxifraga cortusifolia Spetsmössa, Tiarella cordifolia Alunrot, Heuchera Klockvippa, x Heucherella.

Från kanten kan det exempelvis hänga ner penningblad, Lysimachia nummullaria, finns med gula blad också.

Du kan också stoppa in några låga lökväxter för vårglädjens skull, perennernas blad döljer sedan eländet med den vissnande lökblasten.

Med vänlig hälsning Sylvia