Knoppar faller av på äppelträd

Mathias Weibull

Hej! Vi har ett äppelträd (okänd sort) ca 10 år gammalt. Har nu för andra året i rad observerat att alla knoppar faller av innan de hinner blomma. Allt ser ok ut, normala blad och inga insekter/larver (vad jag kan se). I år kan jag se att ett stort antal knoppar bildades och blev stora men trädet blommar aldrig utan knopparna föll av nu i slutet av maj, det var likadant förra året, Har ni någon aning om vad kan det bero på? Är det något man kan avhjälpa? Vi flyttade in i huset för 4 år sedan och då fanns trädet på tomten jag och kan inte påminna mig att jag sett blommor/äpplen sedan vi flyttade in. Så egentligen vet vi inte om det är ett äppelträd :-).

Vi bör utanför Göteborg (zon 3?) Skickar med bild på fallen knopp.

mvh Mathias

Odla Svarar: 

Lite svårt att avgöra om den är ett äpple, kan vara ett päron också. Hur ser bladen ut? Kan du jämföra med någon annan?

Men det ser ju ut att ha blommat, jag ser inga tecken på kronblad men däremot finns det ju ståndare. Är det kanske så att det inte finns några andra äppelträd i närheten, så de obefruktade blommorna faller av?

Om den inte blommade alls utan knopparna föll av innan, så kan det vara äppleblomviveln. Den lägger ägg i blomknopparna som blir bruna och inte slår ut. Den vuxna skalbaggen övervintrar i skrymslen i trädet, i gräs eller på andra skyddade ställen. Plocka bort vissna knoppar, borsta trädet och vira säckväv eller wellpapp runt stammen vid midsommartid för att locka viveln att övervintra där. Låt väven sitta till hösten, ta bort den sedan och förstör.

Sylvia