Klippa häggmispelhäck

Urban

Hej

Har satt en häggmispelhäck för 4 år sedan nu till våren, har klippt ner den varje vår till ca 15-20 cm. Min fråga är: skall jag "tukta" den i vår igen eller låta den komma upp och börja "frisera" den jämn? Den är mellan 60-80 cm i nuläget under snön.

Bor i växtzon 6.

Mvh Urban

Odla Svarar: 

Hej

Du ska inte klippa ner häggmispelhäcken till cirka 15-20 centimeter från marken varje år, utan klipp cirka 15-20 centimeter från det förra klippstället, det vill säga släpp upp den cirka 20 centimeter varje år tills häggmispelhäcken är så hög som du vill ha den. Fast om häggmispelhäcken nu är 60-80 centimeter så verkar du ha gjort just så, även om man av frågan får uppfattningen att du varje år klipper ner den till 15-20 cm från marken.

Klipp nu häggmispelhäcken till jämn höjd, i detta fall alltså till ca 60 centimeter överlag och sedan tukta den bara lätt så att den växer någorlunda jämnt i fortsättningen.

Häggmispel används oftare som friväxande häck, det vill säga man låter den växa upp som den vill efter grundklippningen och så ser man bara till att den håller sig inom de tänkta ramarna genom att korta in för långa spjut om det kommer upp sådana.

Med vänlig hälsning Sylvia