Klippa häckoxelhäck

Martin

Hej

Har tidigare ställt en fråga om min häckoxelhäck som är planterad utmed vägen och som tar sig dåligt. Jag ville även veta hur och när den skulle klippas. Tack för de svaren.

Frågan är vad jag gör nu. Som jag skrev innan så är häcken så gott som aldrig klippt eftersom någon sa till mig att man inte ska klippa den på höjden förrän den nått den höjd man önskar. På vissa ställen så är den nu runt en och en halv meter, på de lägsta kanske en halv meter. Hur ska jag klippa den nu i år?

Mvh Martin

Odla Svarar: 

Hej

Häckoxelhäcken klipps på vårvintern. Oxel är egentligen ett träd, så du kan trimma sidorna och ge dem en lätt pyramidal form. Klipp inte av toppen förrän den har den höjden du önskar.

Om häckoxelhäcken växer ojämnt så gödsla lite extra den biten som växer sämre, ge eventuellt också mer kompostjord. Det är björken som tar näringen ifrån oxeln, så du får försöka kompensera det om du inte vill ta bort björken.

När häckoxelhäcken har kommit upp till ungefär samma nivå som resten av häcken och du tycker att höjden är lagom, klipps även toppen och sedan hålls häcken i den höjden i fortsättningen.

Med vänlig hälsning Sylvia