Klena pioner

Lena

Hej

Har fått överta en liten stuga strax söder om Sundsvall, där det finns ett par st pioner som verkar leva ett torftigt liv. I fjol blev det 2 blommor på den ena och resten av knopparna skrumpnade bara ihop och torkade bort. Den andra ser också lite klen och vissen ut, där fick jag varken knoppar eller blommor i fjol.

Nu undrar jag om jag kan göra något för att ge dem lite bättre förutsättningar. Eftersom snön fortfarande ligger kvar hos oss tänkte jag att jag skulle få lite tips nu på vad som kan göras i vår innan det är försent.

De står rätt ensamma i söderläge med en liten slänt bakom sig, gammal gräsmatta med mycket mossa finns runtom. Vill helst inte gräva upp dem då jag vet att det tar en väldig tid för dem att komma igång efter en sån sak men kanske är det ändå bästa alternativet?

Hälsningar Lena

Odla Svarar: 

Hej

Jag föreslår att du rensar bort ogräs och gräs runtom pionerna så att de får en egen "rabatt". Gör sedan en blandning av Perennjord och kogödsel från säck och ge båda pionerna mycket av den goda jorden. Vattna väl och håll ogräset borta, så tror jag att de piggnar till sig nästa sommar.

Pioner får knoppanlag redan året innan, så i år kanske det inte blir så många blommor heller, men de bildar nya knoppar under jorden.

Med vänlig hälsning Sylvia