Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klematis 'Piilu'

Hej!
Har just köpt en klematis av sorten 'Piilu' till balkongen. Balkongen ligger i söderläge med sol hela dagen. Jag undrar nu hur jag skall göra för att min klematis skall må så bra som möjligt (hur stor kruka behövs, näring, skall den klippas ner i höst, tål den blåst mm)?

Har hört att stammen skall skyddas mot solljus och undrar om jag kan plantera taklök runtomkring, trivs de ihop med tanke på vattning?

MvH Maria

Odla Svarar: 

Ta en så stor kruka som möjligt, men så att du fortfarande kan handskas med den. Du behöver nämligen vinterskydda den sedan på hösten genom att t.ex. ha en stor lövkorg full med torra löv, dit du gräver ner krukan med klematis, eller så sveper du in den i byggisoleringsmatta e.d.

Använd högklassig jord, gärna rosjord. Långtidsverkande näring är också bra att blanda i, säljs i småpåsar i Garden Centers.

Du kanske kan placera krukan så att den inte har fullt solgass, men så klematisen får ha "huvudet i solen"? Och visst kan du ha taklök eller fetblad runtom, men du kan också ha t.ex. kryddor, som persilja, timjan, gräslök etc., men ta inte myntor, de har massiva rötter! Kryddor finns att köpa som färdiga plantor.

'Piilu' behöver bara putsas lite på våren, den blommar både på fjolårs- och de nya skotten som växer fram under sommaren. De äldre skotten ger ofta dubbla blommor, de nya ger enkla blommor år 1.

Den tål lite blåst, men mår bättre om den står någorlunda i lä.

Sylvia