Klematis och klätterros ihop?

Angelica

Hej Sylvia

Jag behöver rådfråga! Jag köpte en klematis 'Piilu', som jag vill samplantera med en klätterros. De ska planteras i en hög rostfri kruka (hemmagjord) och placeras på balkongen mot väst mot en vägg mot nord (inbyggd balkong). Vilken ros ska jag välja för att få ett fint samspel med 'Piilu'? Rosen kommer jag att plantera längst ut så den kommer att få mer sol.

Tacksam för förslag.

/Angelica

Odla Svarar: 

Hej

Klematis 'Piilu' är ljusrosa, nästan vit, med mörkare rosa streck i mitten av kronbladen. Välj gärna en ros som har samma färger, till exempel 'New Dawn' som är silverrosa, härdig till zon 5, eller så gå efter strecket på klematisen och välj en mörkare rosa ros, förslagsvis 'Rosarium Uetersen', härdig till zon 3.

Använd gärna rosjord till både klematisen och rosen, det finns att köpa i säck. Tänk på att krukan klätterrosen och klematisen ska stå i måste vara stor och rymlig och eventuellt bör du ordna mellanvägg så att klematisens rötter inte växer in i rosen och tvärtom. Klematis gillar nämligen inte rotkonkurrens. Se sedan också till att vattna och gödsla väl och isolera krukan inför vintern, då metallkrukor är mycket kalla. Du kan till exempel ha en invändig isolering i krukan med frigolitskivor.

Med vänlig hälsning Sylvia