Klematis ´Jackmanii´ på balkong

alicia

Hej Sylvia!

Jag är har precis köpt min första klematis, en jackmanii, och är nybörjare inom växter och trädgård.

Tyvärr har jag själv ingen trädgård utan en balkong med tre väggar och tak i syd-väst läge. Nu såhär i slutet på april blir det redan så pass varmt att man kan sitta i bikini när solen ligger på. Framför balkongen finns ett träd som troligtvis kommer ge balkongen mer skugga i sommar.

Nu vill jag självklart lyckas med min Jackman och få den så frodig och fin som möjligt. Därför tänkte jag fråga om du har några tips för hur jag ska lyckas med det. Jag har läst till mig att de gärna står i väst- eller ostligt läge, men att vissa ändå klarar sig bra i sol. Hur ligger det egentligen till och tror du det blir för hett på min balkong? Vad fungerar bäst som stöd åt klematis när den klättrar?

Jättetacksam för svar!

Odla Svarar: 

Du kan spänna upp ett nät eller en lättare spaljé mot en av väggarna, där solen inte ligger på hela dagen. Skaffa en bra, isolerad kruka och fyll den med bra rosjord från säck. Plantera din klematis i ena ändan, där jorden så mycket som möjligt är skyddat mot solen. På den andra ändan kan du plantera perenner eller sommarblommor som skuggar jorden. Klematis vill gärna ha huvudet i solen men fötterna i skuggan.