Klematis och hortensia

Bertil

Hej Sylvia

Jag har klematis och hortensia i två stora urnor utanför min entré. Plantorna köpte jag från Odla.nu och den ena blommade fenomenalt fint och länge - den andra har precis kommit igång, stackarn, för nu var det minus 6 i natt så det roliga är nog över skulle jag tro.

Min fråga:
Tidigare brukar jag jordslå mina klematis från urnorna i rabatten och försöka täcka dem och se till att det alltid är snö i just den rabatten. Det har väl gått sådär - vissa år har det helt frusit bort, andra år har en överlevt .

Nu tänkte jag att kanhända kan jag plantera dem i en stor kruka, som jag t.ex. ställer i vedrummet där det inte är speciellt varmt - MEN där finns inget dagsljus. - en annan möjlighet att jag väljer t.ex. tvättstugan där det finns gott om ljus men däremot 20 gr varmt.

Vad tror du om saken?

Jättetacksam för svar.

/Bertil

Odla Svarar: 

Hej

Klematisen tappar sina blad på vintern och behöver inte ha ljus så vedrummet låter bra för klematisens del, pröva det.

Om hortensian vill blomma nu så ta in den och låt den blomma, ljust och svalt. Sedan kan din hortensia också bo i vedrummet för även den kommer nog att tappa bladen så småningom. Det viktiga är att du tar in hortensian innan frosten förstör både blommorna och de unga stjälkarna.

Med vänlig hälsning Sylvia