Klätterväxt i en vildroshäck?

Karin Emtfors

Hej! Jag har en 20 m lång häck av plommonros. Den planterades för 5 år sedan och sades bli tät och fin . Jag är inte alls nöjd med häcken tyvärr. Den är ok när den blommar men ser övrig tid mest spretig och trist ut. Finns det någon klätterväxt som jag skulle kunna plantera längst med eller i häcken, som liksom kan fylla ut med grönska? Zonen är 3-4 och läget soligt och öppet.

Med vänlig hälsning, Karin

Odla Svarar: 

Hej!

Har du försökt klippa ner och gödsla plommonrosen, Rosa villosa, så att den skulle bli lite kraftigare? Det kan ta några år innan den har hunnit bilda en riktig tät häck, så än kan det bli bättre. Kratta ner stallgödsel nu på våren för att fart på häcken och korta ner ev. gamla, risiga grenar.

Så till sällkapsväxten. Du kan antingen välja ettåriga klättrare som du planterar i en rabatt framför häcken (akta häckens rötter!) eller så kan du välja t.ex. italienska klematis, Clematis viticella, som du planterar i ändarna och här och där utmed av häcken, men så att de inte rotkonkurrerar med varandra. Då rosen blommar mest på försommaren och sedan har nypon, så välj gärna en eller ett par olika sorter av klematis som har passande färg till nyponen. Italiensk klematis kan kortas in på hösten till ca 50-70 cm ovan marken.

Du kan också ha blomsterkaprifol som sällskapsväxt.

Ettåriga klättrare som skulle kunna fungera är t.ex slingerkrasse, spanska flaggan, blomman för dagen, fackelranka, klockranka och svartöga (plantera de två sistnämnda som färdiga plantor).

Med vänlig hälsning Sylvia