Klängväxt - förslag

Lisa

Jag skulle vilja plantera en klematis eller en klängros i en kruka på vår altan. Det är ett ställe där det kan blåsa en del och tanken är att den ska klättra på en spaljé som jag fäst mellan en stolpe och väggen. Det innebär att det kan komma vind från båda hållen.

Jag vill helst ha en vit. Vad skulle ni rekommendera? Finns det någon som tål ett sånt utsatt läge? Solen kommer att skina på den på eftermiddagen och kvällen.

Med vänlig hälsning Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Hur ser det ut på din altan? Kan du eventuellt gräva ett riktigt planteringshål intill väggen och plantera klängrosen i marken? Klängrosen får bättre plats för rötterna att bre ut sig om den är planterad direkt i marken.

Om det inte går så skaffa en rejält stor altankruka, kanske av den här typen: Balcony och Japan. I den avlånga krukan kan du sedan ha både en klängros och en italiensk klematis, Clematis viticella, i antingen samma eller i en kontrasterande färg. Det finns många namnsorter av italiensk klematis.

En ros som skulle kunna fungera är till exempel 'White New Dawn', en vit variant av den välkända silverrosa 'New Dawn'. Andra förslag är 'Mme Alfred Carrière' och 'Ilse Krohn Superior'.

Med vänlig hälsning Sylvia