Kaprifol vinterskydd

Meta

Hej

Har två kaprifoler som inte blommat alls i sommar. Den ena är ny så den får jag ha tålamod med, men den andra har blommat tidigare år men har vuxit mycket i sommar men inte en blomknopp i sikte.

Tidigare år har jag trasslat ur kaprifolen ur spaljén på hösten och lagt den på marken för att få skydd av snön men nu har den blivit för stor. Jag bor i zon 5 och den växer på spaljé mot ett plank men i ett vindskyddat söderläge men det hjälper ju inte mot kalla vinterdagar. Hur skall jag klara dem över vintern? Låta de hänga kvar och ta bort det som dör eller häkta ner hela spaljén och lägga den på marken och hoppas snön bäddar in dem?

/Meta

Odla Svarar: 

Hej

Du skulle alltså kunna häkta ner hela spaljén där kaprifolen klättrar? Det skulle kanske var en idé att installera gångjärn i nedre kanten på spaljén så att den blir enklare att ta ner och upp igen? Det skulle nog vara det mest effektiva sättet, så att snön kan täcka över kaprifolerna.

Att den äldre kaprifolen inte blommade i år kan bero på att den växte för kraftigt. Den kanske fick en alltför stark kvävegiva på våren, vilket gjorde att den kaprifolen bara kom med blad och rankor men inte blommor. Kvävet driver nämligen de gröna delarna men hämmar blomningen. Nästa vår: ge inte den kaprifolen något kväve (N) men öka eventuellt på kalium och fosfor (PK) eller gödsla inte alls.

Med vänlig hälsning Sylvia