Kalktoleranta rhododendron i kalkruta?

helene jarno

Undrar om det är någon idé att pröva de nya kalktoleranta rhododendron sorter son finns i handeln nu? Bor i en sk. Kalkruta. Skulle önska blommande buskar i ravinen istället för hassel, strutbräken, olvon och try. Kan det bli för fuktig för rhododendron? Jag bör på en brant höjd med ytvatten när det regnar. En bäck rinner ut i en damm m kallkällor. Finns det andra blommande buskar till ravinen? Har mkt hög luftfuktighet å ligger mellan zon 4-5.

Helene

Odla Svarar: 

Hej Helene! Ja, varför inte prova dem. Det lär fungera. Jag bor ju själv i Skåne och här har vi rätt så kalkrik mark och rhododendron (vanliga) brukar inte vara några problem, särskilt om man planterar dem i rejält med ogödslad torvjord. Rhododendron vill ha god och jämn tillgång på fukt, men inte stå i vatten. Du bör välja de finska sorterna av rhododendron som är mycket härdigare, ofta upp till zon 6. De heter brachycarpum-gruppen.

Du kan även prova Daphne mezereum ( men den är giftig) och Elaeagnus commutata, båda t.o.m. zon 7, samt Euonymus europaeus, zon 5.

Lycka till önskar Karin