Kaktusnyfiken

christian

Hej på er. Jag och min svärfar satt en kväll och pratade om allt möjligt och kom in på kaktusar av någon anledning och började diskutera hur vida och djupa kaktusrötter kan bli. Han hävdar att dom borde bli jättedjupa för att finna vatten medans jag inte trodde det utan försökte få honom att förstå att kaktusen får fukt av daggen på stammen och vårtorna eller taggar. Snälla säg att jag har rätt och han (svärpappsen alltså) har fel. Tack på förhand. Svärsonen.

Odla Svarar: 

Hej!

Det beror lite på vilken sorts kaktusar ni pratar om. Ökenkaktusar som växer t.ex. i Arizona och andra torra ställen gör som du tror, samlar dagg under de ofta kalla nätterna och sedan rinner vattnet ner till rötterna via stammen. Kaktusen lagrar dessutom vatten i stammen vid tillgång, för att sedan stänga till sina porer för att minska avdunstningen och t o m krympa ihop vid långvarig torka. Rötterna kan ändå vara ganska omfattande för att ankra den ofta stora, tunga pelaren i marken.

Om ni däremot pratar om regnskogskaktusar typ bladkaktus, har de svaga rötter och ofta luftrötter då de ofta växer epifytiskt på trädstammar. Där är det ju ingen brist på vatten heller.

Med vänlig hälsning Sylvia