Julros och askskott

KataM

Jag har en vacker röd julros som växer precis där jag tänker placera några pallkragar. Jag vet inte hur gammal den är, men den är rätt stor i omfånget. Är det möjligt att flytta den, tror du, och när och hur gör man det i så fall bäst?

Jag undrar också om det finns något bra sätt att bli av med asksly. Det växer överallt i trädgården. På en del ställen har jag grävt upp skotten med så mycket rot som möjligt. Men det växer också på ställen där jag är rädd att skada andra växters rötter om jag gräver. Det är mängder av små tunna skott, så ringbarkning känns inte helt realistiskt. Vill helst undvika gifter, men skulle eventuellt kunna göra ett undantag här.

/Kata

Odla Svarar: 

Hej

Det bästa är om du flyttar julrosen på hösten - du vill väl att den ska blomma nu på våren? Det går i och för sig att även flytta julrosen på våren när det har blivit varmt och det inte föreligger någon frostrisk, men då är din julros säkert i full blom som kan ta skada av flytten. Gräv med en rejäl jordkoka så att du får med så mycket rötter som möjligt och oroar julrosplantan så lite som möjligt.

Om du på grund av andra växter inte kan täcka askskottbeståndet med en svart plast och låta den ligga kvar några år, så finns inte så mycket att ta till förutom att nypa bort askskotten allt eftersom du ser några och, där det går, gräva upp dem.

Om du kan tänka dig att använda gifter så kan du pensla askskottens blad med Roundup eller liknande slymedel upprepade gånger tills de ger upp. Prata med din trädgårdsbutik om detta, det finns flera preparat. Akta dock omgivande växter, pensla bara på just askskotten!

Med vänlig hälsning Sylvia