Incest amaryllis?

Sandra

Blev lite förvånad att min amaryllis har fått en frökapsel. Jag har inte gjort något medvetet för att den ska bli pollinerad. Men då säger en person till mig att jag har ju bara en blomma och det kommer bli incest. Sjuka växter kommer det att bli. Den kan har pollinerat sig själv med hjälp av gardinen som jag drar för ibland och då kommer den åt blomman. Men det behöver inte vara från samma blomma då jag har vänt på blomman x antal gånger där den stod nu i jul. Men blir det incest ändå då det gäller samma planta? Tycker det är synd att klippa bort kapseln om detta inte stämmer. Bara en stor kapsel på hela plantan.

Odla Svarar: 

Ingen fara med incest, det gäller mest i djurriket! Det går bra att pollinera även med egen pollen, så låt du frökapseln mogna och bli torr.
Sedan kan du ta fröna och så dem ytlig i en sandig såjord och vänta på amaryllisbebisar. Det tar många år innan sådana småplantor vuxit till sig och bildat en så stor knöl att de kan blomma. De sköts som vanliga rumsväxter till dess, byt till större kruka med blomjord när plantorna börjar bli större. Ingen torr vintervila frö de små, de kan stå framme året om.

Sylvia