Idegransplantor

Johan

Hej. Jag har grävt upp 5 idegransplantor, ca 40-50 cm höga, hos en släkting i Göteborg och jag planerar att plantera dem i min trädgård i Mora, Dalarna. Hur skall jag gå tillväga? Jag tog dem igår, kan jag plantera dem direkt eller skall jag ha dem i krukor tills våren?

Jag vill också tillägga att vi har ganska sandig "mager" mark, så behöver jag köpa bättre jord och blanda upp med när jag planterar plantorna?

/Johan

Odla Svarar: 

Hej!

Det beror lite på hur ni har det med vädret. Har de chans att hinna rota sig innan tjälen slår till så kan du plantera direkt. Men om det är risk för snart frost och tjäle, är det bättre om du kan plantera idegransplantorna i stora krukor i väntan på våren.

Placera krukorna ljust och kallt, dock inte så kallt att krukorna genomfryser. Håll dem lätt fuktiga genom vintern. På våren när tjälen släppt kan du plantera ut dem.

Du bör nog blanda din magra jord med kompostjord och mullämnen, som löv- och matjord. Idegranar är inte jättekräsna av sig, men sandig jord kanske inte ger den växtkraft som du förväntar dig.

Med vänlig hälsning Sylvia