Hyacintlök och luktärtsfröer

Susanne

Hej

Jag brukar återanvända mina hyacinter som jag köper eller får till jul. Förr gick det jättebra och jag har många vackra hyacinter i trädgården som kommer igen år efter år. Men numera är lökarna så dåliga att när jag ska sätta dem är de ihoptorkade. Vad beror det på? Är hyacinterna för hårt drivna i butiken, eller?

Sen undrar jag över flerårig luktärt (den som inte doftar). Jag tog en mängd fröskidor från luktärterna i somras. Hur förvarar jag dessa bäst och när ska jag så dem nästa år? Tror du att jag har tur och de gror till nya, fina luktärter?

Hälsningar Susanne

Odla Svarar: 

Visst kan hyacintlökarna vara så hårt drivna att de helt tappar livsandarna! Förr var det vanligt att man drev lökarna själv i sakta mak under hösten. Nu köper man färdiga med stora knoppar på som kan ha stressats fram på några veckor.

Men fortsätt att sköta hyacintlöken efter att den har blommat färdigt, ge den benmjöl som gödning och vattna så den inte slokar. Om den ser ut att vilja vila, låt den vissna ner. Till våren kan du sedan plantera lökarna när det går att gräva i trädgården.

Rosenvial heter den fleråriga luktärten. Ha fröna inomhus, torrt och svalt. På våren kan du sedan antingen förkultivera dem eller direktså på senvåren.