Hur rädda döende ek?

Mats

Jag bor i Timrå, norr om Sundsvall. På gården står en ek som sattes för dryga 40 år sedan. Den togs som liten från Vikingshill utanför Stockholm. Eken har under alla år växt och mått bra med en fin och ljuvlig grönska.

För ca 20 år sedan så sköt det upp ett rotskott som fick växa till en extra stam. Då den hindrade grenarnas utveckling så ville jag ta bort den. För två år sedan frågade jag en lokal trädgårdsmästare hur jag skulle gör, och när jag eventuellt skulle ta bort den extra stammen. "ta den när löven börjar ändra färg och falla" blev svaret. Jag gjorde så, och kapade den extra stammen jäms med marken.

Året efter, i fjol, så började de nedersta grenarna att torka och bladen grönskade aldrig riktigt. I år har ingenting på trädet grönskat nästan. I mitten av sommaren så bildades lite gröna blad på ena sidan trädet, och en bit upp i grenverket. De var gröna under en mycket kort tid. Det finns dock liv i trädet för det har i sommar, och med ganska god fart, skjutit några nya rotskott. Går trädet att rädda? Ska jag göra någonting?

/Mats

Odla Svarar: 

Uppenbarligen tyckte den illa om att bli av med rotskottet. Det var nog för stort och orsakade en torkskada på hela trädet.

Nu tycker jag att du bör vänta ett år till och se om det kommer fler blad nästa vår i det ursprungliga trädet. Gör det inte det, kan du ta bort den och välja den kraftigaste av de nya rotskotten som kommer och låta den bilda ett nytt träd.