Hur mycket vatten?

Agneta

Jag har en kamelia som jag köpte i våras, den har stått på altanen tills nu, den är nu full av knopp som jag inte vet om de kommer att slå ut. Den står nu vinterträdgården där det håller sig på ungefär 16-18 grader och den står framför skjutdörren så den får mycket ljus, är det ok?

Och så undrar jag hur vattnar jag den under vintern ? Har väl inte de grönaste fingrarna och har hört att kamelia inte är den lättaste växten att sköta, just därför vill jag lyckas.

/Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Din kamelia ser fin ut. Hoppas du inte skakade eller vände på den när du tog in den! Knoppiga eller blommande kameliaplantor får inte vridas eller flyttas, för då tappar de knopparna då dessa vrider sig mot ljuset. Kamelia får aldrig torka ut men inte heller bli överblöt, för då händer samma sak. Lagom är bäst, så känn med fingret att jorden är lätt fuktig men inte blöt.

När det gäller värmen så kan du till och med ha din kamelia lite svalare än 16-18 grader, idealet är cirka 12 grader. Efter blomningen kan du sänka värmen till cirka 10 grader. Du kan också minska vattningen något sedan, låt jordytan torka upp lätt mellan vattningarna.

Med vänlig hälsning Sylvia