Hur gå vidare med växthus-/uterumsbygget?

Lena

Hej

Ett gammalt vedskjul på gaveln av den gamla ladugården har sedan en tid varit min växthus-/uterumsdröm vid vårt lantställe. Nu är golvet fixat; dränerat, grus är inlagt och plattor på plats, jättestabilt och bra (fick detta golv i 50-årspresent av min kära familj!) Hur går jag vidare?

Planen är att vi ska ha utrymmet som uterum/altan men även att odla en del i. Odlingen tänker jag ske ske i krukor och kanske några upphöjda odlingslådor. Blommor, tomat mm, mm.

Min tanke är att ta ett steg i taget, nu finns ett golv. Taket tror jag är nästa projekt, det är plåt idag, men tror det blir för mörkt för odling. Ska jag byta ut plåten mot kanalplast? Duger det ljusinsläppet eller borde jag ha glas? Glas låter sårbarare för snö, grenar mm. Min tanke är nu att ha gavlarna kvar som idag, alltså det gamla vedskjulets gavlar. Hur gör jag med framsidan? Glas i någon form av skjutdörrar, skulle det funka? Kostnad?

Tacksam för tips och råd!

Mvh Lena

Odla Svarar: 

Hej Lena

Det ser ut att bli jättefint som växthus och altan. Kanalplast duger bra som tak om du hellre vill ha det. Kanalplasten håller oftast värmen bättre också. Se till att ha automatiska öppnare på några fönster, helst i taket. Innan du gör något mer som sluter konstruktionen tycker jag att du ska överväga om el och vatten ska dras dit i rör in under någon platta. Det blir ganska många vattenkannor att skvimpa med annars.

Glasdörrar som framsida låter fint och kanske kan du hitta begagnat eftersom de brukar kosta en rejäl slant. Kanske räcker det med en dubbeldörr och resten gamla fina fönster som du kan köpa på återvinningsställen? Det beror helt på din inställning till projektet. Sen bör du måla vitt inne i utrymmet för att växterna skall trivas bäst. Det är klokt att satsa på odling i kruka/påse med mera. Du är på god väg - lycka till Lena!

/Karin