Hur få ny stam på persikoträd?

Mia

Hej och TACK för en jättebra webbsida!

Har ett cirka 4 år gammalt persikoträd som jag övertagit efter att större delen av trädet dött av torka förra sommaren. Redan då bröt det nya skott cirka någon dm upp på den ursprungliga stammen. Nu står det i ett lämpligt läge och har brutit nya skott så att det mest ser ut som en buske. Skulle gärna vilja få till en ny stam men vet att det ej ska beskäras förrän på sensommaren. Hur gör jag bäst? Väljer ut en kraftig gren att spara till ny stam och klipper bort övrigt eller? Förstår att det annars är spaljé som gäller.

Tack på förhand!

/Mia

Odla Svarar: 

Det kanske inte är någon dum idé att satsa på den där spaljén istället?! Välj ca 5-6 grenar som går att fästa någorlunda jämnt på en spaljé så att de bildar en "solfjäder" och klipp bort de övriga. Fortsätt sedan under kommande år att odla i spaljéform så att du kortar in eventuella grenar som växer ut och bildar korta skott utmed huvudgrenarna. På så sätt har du fler fruktbärande grenar snabbare än om du skulle satsa på ett traditionellt träd, och dessutom är du bättre garderad för eventuella frostskador då du har fler "stammar".

Vill du absolut så går det förstås att göra så som du själv säger, välja en kraftig gren, binda denna upprätt och gallra på de övriga och sedan senare toppa så att det börjar bildas en krona. Men det tar 5-6 år längre tid än ett spaljéträd, som du ju redan har i och för sig, bara att forma till.