Hopplöst olivträd..

Lovisa

Hej! Jag har ett olivträd som jag haft ca 1år och är 1m högt men nu under vintern så har det tappat väldigt många blad. Jag planterade om de för ca 2 veckor sen till en större kruka och använde citrusjord. Jag har försökt ha trädet svalt och ljust under vintern och inte vattnat varken för mycket eller för lite men trots det så är vart ena blad som sitter kvar torrt och faller av vilken dag som helst..

Vad ska jag göra? Jag har köpt citrusnäring men det står att man ska vänta framåt våren med att tillsätta det. Jag har även testat att beskära det lite lätt på de grenar jag har varit säker på att de verkligen varit döda men det verkar inte vilja leva trots det. Jag vill verkligen inte behöva göra mig av med det nu när det snart har klarat hela vintern..

Hälsningar Lovisa

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr är det svårt att behaga olivträd inomhus. Olivträdet har annars samma övervintringskrav som citronträdet, men den torra, varma inomhusluften kan göra att olivträdet mår riktigt dåligt och klarar livet inomhus något sämre. Det kan t o m hända att det inte hämtar sig nästa säsong. Det behöver mycket ljus och duschas ofta!

Ta olivträdet till ett svalt ställe om du har, snart klarar det sig i ett växthus också om du har. Näring behöver du inte ge nu när du nyss har bytt jord, först sedan när den visar nytillväxt.

Med vänlig hälsning Sylvia