Höja marknivån - ogräs

Katarina

Hej

jag anlägger en "cottage garden" på en gammal fabrikstomt, där det tidigare legat bryggor och annan bråte, samt en hel del ogräs. Nu har jag städat undan, men vill höja marknivån på trädgården då höststormarna för vattnet lite väl högt.

Jag tänkte konkurrera ut ogräset med bovete, men undrar om jag ska plantera det ovanpå ogräset på marknivån som är nu, eller fylla i någon halvmeter jord först och sedan så bovete, honungsfacelia och klöver över hela trädgården, låta det dö ner och myllas ner i jorden innan jag höjer vissa odlingsbäddar och rabatter för den slutliga trädgården?

Jorden som finns nu är ca. 1m djup ovanpå stenkross och grus, som sedan rinner ut i havet, så dräneringen är det inget fel på. Trots salthalten växer det bra där, och jag har valt växter med omsorg som klarar klimatet. Nu är det mest underarbetet som jag vill göra rätt från början.

Mvh Katarina

Odla Svarar: 

Hej Katarina!

Du har valt växter som dels konkurrerar ut ogräs och dels ökar kvävefixeringen och jag antar därför att du vill ändra på din jord så att den blir mer näringsrik på sikt. Därför vill jag rekommendera dig att lägga på (rotogräsfri) planteringsjord från till exempel tippen och sedan så dina nämnda frön på det. Men om du vill höja marken så mycket som 40-50 centimeter behöver du inte så dessa grödor eftersom ogräset som finns idag inte gillar att bli täckt av jord så här. Detta gäller endast fröogräs på platsen, rotogräs kommer inte försvinna tyvärr.

Finns rotogräs idag är det bästa att rensa manuellt (ofta!) och gräva bort rötter som du kommer åt eller att täcka med svart duk i cirka 3 odlingssäsonger beroende på vilken rotogrässort det är.

Tänk på att mullhalten kommer bli lägre på sikt i den påförda jorden och därför blir volymen mindre. Överfyll därför från början då du tar dit en maskin för arbetet. Gångar och ytor för uteplatser med mera skall inte ha någon matjord under sig så där får du höja ytan med hjälp av kross istället. Stengångarna kommer alltså hamna lite under planteringsjordens yta då allt är nyanlagt.

Det är en ganska stor ”operation” att höja marken i en hel trädgård och kanske är det bättre att bara höja marken närmast havet med en upphöjd lång ”kruka”+ eventuell häck/spaljé. I så fall kan du sprida dina fröer direkt på marken efter att du klippt tillbaka ogräset, krafsat runt i jorden en del och grävt bort rotogräsen. Om du vill få prima resultat bör du hjälpa till och rensa denna säsong före ogräsfröerna sprids.

Jag hoppas detta var svar på dina frågor. Lycka till, Katarina!

Önskar Karin