Hjälp - har fått en "perfekt" trädgård!

Blåkulla

Hej! Vi har köpt ett lite större sommarhus i skärgården. Det vi hade tidigare låg på en naturtomt med bergknallar och tallar - perfekt enligt min mening. Det nya, som ligger i samma område, har ägts av ett par som älskar trädgårdsarbete. Allt är perfekt, stor fin gräsmatta, många rabatter med vackra växter och blommor. Jag ser framför mig hur allt om fem år är en enda maskrosodling! Vore väldigt, väldigt tacksam för tips om hur jag ska tänka för att inte förstöra trädgården helt. Vad är viktigast att tänka på? (Gräsmattan kommer min man att klippa, så den behöver jag inte bekymra mig över.) Huset ligger som sagt nära havet, norr om Stockholm. Jorden är ganska mager och jag gissar att de förra ägarna fått hämta mycket matjord och gödsla mycket för att få till denna tomt. Helst skulle jag vilja ha tillbaks mer ursprungskänsla, men inser att det inte går att bara strunta i alla planteringar. :-) Hoppas på några handfasta råd!

Odla Svarar: 

Hej!

Beror lite på hur mycket tid och ork du vill lägga ner på att sköta det? Och vill du bevara det som det är nu, fin och pefekt, eller vill du hellre ha det mer naturligt? I det sistnämnda fallet kommer ju naturen att invandera odlingarna om du inte håller efter dem, så det är enkelt.

Om du däremot vill behålla det perfekta, kan du kanske anlita någon firma som kommer ett par gånger, vår och höst, och gör i ordning.

Annars så vattnar du under torrperioder. Det finns bevattningsdatorer och system att installera slangar, om du vill slippa vattna själv. Nyp ogräs allt eftersom det dyker upp något och ansar växterna vid behov. 

En bra bok om just det området är Vildros och kaprifol - trädgård på ön, läs gärna och fundera! Lycka till!

Sylvia