Helskugga

Hilda Rognås

Entrén på huset ligger i helskugga, norrläge. Endast en ogräsbeklädd gårdsplan framför. Huset är en liten röd stuga med vita knutar. Vill ha något välkomnande vid entrén och bara i kruka. Skulle det vara en solig dag så blir det sol en mycket kort stund på kvällen, alltså kallar jag läget för helskugga. Ingen rabatt, utan krukor är jag intresserad av. Vad vill växa i ett sådant läge och som trivs i kruka? Hur stora måste krukorna vara isåfall? Vad gör jag när vintern kommer? Hemskt tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Hej!

Du skulle kunna göra en vacker kullerstensläggning av den ogräsbeklädda gårdsplanen framför. Lägg en markduk underst så slipper du ogräset.

På stenarna kan du sedan placera en en rad eller grupp med vackra krukor, så där 40-50 cm stora. I dessa kan du t.ex. plantera funkior av olika slag, en sort per kruka, samt några ståtliga ormbunkar i ett par av krukorna. T.ex strutbräken som man ser i skogen och vill gärna bo i en kruka om man så vill. 

Till vintern kan du antingen kräva ner krukorna i beläggningens sandbädd eller samla mot husväggen, täcka med torra löv och juteväv och ösa på snö när den kommer. Eller så tar du in dem i ett förråd eller garage som inte blir så kall att krukorna genomfryser.

Kolla mina artiklar här: Funkior är bra i kruka och Hosta i kruka

Sylvia