Havtorn

Birgit Turding

Hej! När jag gör saft på havtorn så skiktar sig havtornen på flaskan. Vad skall jag göra för att slippa det? Jag skakar om ordentligt varje gång jag tar av saften. Men nu tänkte jag att jag skulle ge bort någon flaska, och det ser inte så gott ut med olika "lager saft". Skall jag tillsätta fruktpektin i saften? Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Jag tror att det skulle hjälpa om du silar saften genom en kaffefilter. Men vanligen måste man ändå skaka saften innan man använder den, så skriv en lapp på flaskan du ger bort om att den behöver skakas. Så ser der ju också ut om man köper en flaska i affären.

Detta danska recept beskriver hur man får ut både saft och puré av samma havtornsbär. Vill du kan du också ha i socker. 

Ingredienser:

  • 1 kg havtorn
  • ½ liter vatten
  • (ev. socker om man vill)

    Lägg bären i en gryta och tiisatt vattnet. Koka upp och låt koka någon minut. Låt saften svalna i grytan och häll den sedan genom en sil. När saften har runnit igenom, pressa resten av saften med en sked. Häll saften i flaskor och ha den i kylskåpet, då håller den flera veckor. Saften kan också frysas ned.

Resterande bären kan mixas fint. Känns pureen för torr, tillsätt lite av saften. Man kan silta pureen genom ett durkslag om man vill slippa fröna. Pureen holler dock inte mer än någon dag i kylskåpet, så vill man spara den så bör man frysa den i mindre portioner.

Sylvia